Höftartros – Bra info om artros höft

Vid drabbning av höftartros känner man en smärta från regionen runt ljumsken och nedsatt funktion när man rör på sig. Parallellt med dessa symptom förändras även ledens brosk, som blir tunnare. Brosk kan beskrivas som e sorts vävnad som tillåter benen i skelettet att glida mot varandra. På så sätt belastas vikt jämt i din led och tillför stadga. Höftartros uppstår gradvis och kan resultera i att ledens brosk i slutskedet har försvunnit helt. Smärtorna och den nedsatta funktionen kan ofta leda till att en operation behövs undergås, där en ledprotes sätts fast. Det är inte ovanligt att höftartros drabbar båda höfterna, men oftast inte på samma gång. I den här texten ska vi tala om varför du kan ha fått höftartros, hur du på bästa sätt behandlar sjukdomen och vem som får artros höft.

Varför har jag höftartros?

Höftartros kan uppkomma i en ordinär led som har utsatts för tung belastning eller vid ordinärt bruk av en led som har försvagats. Det är dock ovanligt att man lider av höftartros få grund av en bakomliggande anledning. Oftast har man inte ett konkret svar till varför skadan har uppstått.höftartros | artrosfakta.se

Trots detta vet man att en felställning hos bebisar kan tillföra en ökad risk för artros. Om man lider av en fraktur, ledbandsskada eller liknande akuta åkommor på ledstrukturen kan det också vara en faktor. Ens ålder har även med höftartros att göra. Ju äldre man blir desto vanligare blir sjukdomen. Höftartros är utöver detta även ärftligt. Om du är överviktig kan risken ökas för behov av en operation i din höft.

Behandling av höftartros

Vid en lättare typ av höftsmärta räcker det med att ta kontakt med en fysioterapeut. De hjälper dig och ger råd om hur du på bästa sätt kan lindra din smärta. I vissa fall kan du bli rekommenderad att införskaffa läkemedel. Du kan även lätta på belastningen av din led genom att ta hjälp av en käpp. Om du lider av artros i höften på den högra sidan bör du hålla käppen på den vänstra sidan och vice versa. När man drabbas av artros höft leder detta ibland till att man försöker att röra sin höftled mindre än vanligt. Man gör detta för att undvika smärta, men resultatet blir mer ofta än sällan minskad rörlighet och ökad stelhet. I samma stund blir smärtan värre vid allt mindre rörelser. Att röra sig trots att det gör ont är därför en väldigt viktig komponent för att inte skadas värre. Vid svårare besvär kan man som tidigare nämnt behöva en operation. Höftleden blir då ersatt med en syntetisk led.

Vem får artros i höften?

Höftartros är en av de mest förekommande ledsjukdomarna i Sverige och 2/3 av de som drabbas är kvinnor. Ju äldre man är desto större risk är det att få artros i höften. I Sverige opereras cirka 33 patienter varje dag för svår höftartros. De flesta drabbas av höftledsartros även om de förut inte har haft skador i anknytning till höftlederna. De som jobbar inom lantbruk och byggnadsarbete utsätter sig för en större risk att få artros i höft. Om man sysslar med elitidrott kan man även räkna med att risken höjs. En ytterligare sannolik anledning är övervikt.

Läs även mer ingående om: Vad är Artros, Behandling av ArtrosSymptom av Artros, Knäartros.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services