Bästa I Branschen

Snabb Lindring

Våra Team Oof Experter

AArtrosrtros är den mest förekommande reumatiska ledsjukdomen.

Det som sker inuti kroppen då man drabbats av artros är att kroppen hamnar i obalans vad gäller nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Detta gör att ledernas rörelseförmåga och helt enkelt dess förmåga att arbeta på ett korrekt sätt degraderas.

Hur mycket försämrat det blir beror förstås på hur kraftig artros man har råkat ut för.

Liksom många andra sjukdomar finns det just idag inget botemedel till artros, men tusentals forskare runt om i världen är i full gång och forskar med förhoppningar att kunna finna att botemedel alternativt ett lindrande preparat inom en snar framtid.

 

Vilka är i riskzonen för att få Artros?

I dagens läge räknar man med att ungefär fem procent av Sveriges befolkning lider utav artros.

En av faktorerna till varför man råkar ut för detta är på grund av ärftlighet. Sjukdomen blir allt vanligare då man kommer upp i åren men förekommer även vid yngre åldrar.

Det är inget specifikt kön som är mer utsatt än något annat, utan artros kan både män och kvinnor ha oturen att drabbas av. Om du befinner dig i den klara riskgruppen beror också på hur du lever ditt liv.

Har du ett yrke där du upprepade gånger får göra tunga lyft ökar risken för artros, allt som kan ses som överbelastning av framför allt höft- och knäled.

Andra faktorer som kan placera dig i riskzonen är lathet, det vill säga att du i stort sett aldrig rör på dig, övervikt eller om du  utsätter din kropp för extremt hård träning, precis som elitidrottare.

Glöm nu inte att det faktiskt är skillnad på att vara fysisk aktiv på en normal nivå och på elitnivå.

Att vara fysiskt aktiv på en normal nivå ökar inte risken för artros, snarare tvärt om, det stärker dina leder så att de orkar samarbeta med dig ännu längre in i framtiden.

Symptom för Artros

Artros symptomSymptomen för artros kommer ofta smygande, vilket betyder att symptomen börjar uppenbara sig i en alternativt några få leder i taget för att sedan sprida sig till allt fler. Typiska symptom för artros är just stelhel, minskad rörlighet samt smärta.

Vanligtvis uppkommer smärtan i början enbart vid belastning men desto mer sjukdomen får fortskrida, desto mer smärta känner du i vilande läge.

Har man otur kan även lederna bli inflammerade, detta märker man först och främst som svullnad samt en värmeökning kring det utsatta stället. Vanligtvis är inte en inflammation allt för besvärlig och den försvinner ofta av sig själv efter inte allt för lång tid.

Vilken artros behandling finns?

Alla som drabbas av artros har rätt en grundbehandling, denna behandling består av information om sjukdomen, fysisk aktivitet och om det behövs får du även hjälp med att gå ned i vikt. I dagsläget finns det ingen behandling som kan stoppa utvecklingen av artros.

Denna grundbehandlingens främsta syfte är därför att lindra smärtan och stärka musklerna. Olika läkemedel kan vid inflammation och grov smärta minska lidandet tillfälligt.

Vanligtvis används paracetamol men även antiinflammatoriska läkemedel kan i vissa fall fungera ypperligt.

Risken finns att smärtan trappas upp några steg efter att avslutat träningspass, men det är absolut inget farligt med det. Det viktiga är att kontrollera att smärtan är återställd till det normala inom 24 timmar.

Om den inte skulle vara det bör du uppsöka läkare. För att verkligen få stopp på lidandet kan man behöva göra lokala injektioner med kortison vid svårare och smärtsammare besvär.

En tiondel av de med svår artros kan till och med behöva operera. Det är inget avancerat ingrepp och det man gör är att byta en den drabbade leden mot en ledprotes. Ibland kan det även räcka med att krypa ned i ett badkar och ta dig ett varmt bad. Om inte annat är det riktigt behagligt och sinnesstimulerande.

Vad kan du själv göra?

Träna bort din ArtrosDet absolut främsta du bör göra vad gäller artros är att försöka göra dig av med eventuella extrakilon som du går och bär på, något som är en stor bov i detta drama.

Även att regelbundet träna hela muskulaturen är bra både med tanke på artros samt din generella hälsa.

Det är bevisat att fysisk träning ger positivt effekter, bland annat så minskar smärtan, du får rörligare och starkare leder, mindre kroppsvikt, vilket också betyder bättre psykisk hälsa.

Som du kan se var detta rena motsatsen till symptomen för artros. Så i nuläget när det inte finns några direkta botemedel är den absolut bästa kuren att träna dina muskler för att känna mindre smärta.

 

 
scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services